Global delivery available, check it now! sklep@noze-swiata.pl   733-790-707, 882-320-094

Stal to oczywiście obecnie najczęściej wykorzystywany materiał do produkcji noży. Od składu tego materiału w dużej mierze zależy jakość finalnego produktu jakim jest nowoczesny nóż.

Stal to najprościej ujmując stop żelaza z węglem oraz innymi dodatkami.

Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane stale używane w produkcji noży

STALE NIERDZEWNE:

M390 – Jedna z najlepszych obecnie produkowanych stali. Posiada bardzo dobre właściwości antykorozyjne oraz pozostaje ostra przez długi czas.

ZDP-189 – Japońska stal proszkowa wytwarzana w hucie Hitachi wykorzystywana głównie do niewielkich noży składanych najwyższej jakości. Umożliwia ekstremalne hartowanie do wartości 67 HRC. Zawiera aż 3% węgla oraz 20% chromu.

CPM-S90V – Doskonała stal która ma niesamowitą odporność na ścieranie dzięki czemu ostrze pozostaje ostre przez bardzo długi czas.

CPM-S35V - produkowana w USA ulepszona wersja znanej i popularnej stali S30V. Dzięki dodaniu niobu i drobniejszemu ziarnu uzyskano zwiększoną odporność na wykruszanie. Jest też łatwiejsza w ostrzeniu przy zachowaniu takiej samej odporności na korozję.

CPM-S30V – popularna stal nierdzewna opracowana specjalnie do produkcji wysokiej jakości noży.

CPM-20CV – Nowoczesna stal proszkowa wykorzystywana z powodzeniem wśród najlepszych producentów m.in w modelach Zero Tolerance. Jest to amerykański odpowiednik stali Bohler M390

CPM-154CM – Stal która dość często jest uznawana za unowocześnioną wersję stali 440C. Produkowana jest przez amerykańską hutę Crucible Materials. Stal ta umożliwia hartowanie w granicach 59-61 HRC dzięki czemu zachowuje dużą odporność na ścieranie przy stosunkowo łatwym ostrzeniu.

VG-10 – Japońska stal nierdzewna opracowana i wytwarzana w hucie Hitachi specjalnie do produkcji wysokiej klasy noży.Stal ta charakteryzuje się dużą wytrzymałością oraz sporą odpornością na rdzewienie. Dobrze trzyma ostrość roboczą a jej ponowne ostrzenie jest łatwe. Stal bardzo często wykorzystywana w nożach kuchennych jak i też w nożach składanych ze średniej półki.

N690 – Nierdzewna stal produkowana przez firmę Bohler bardzo popularna wśród renomowanych europejskich producentów jak np. Fox Knives czy Extrema Ratio. Bardzo duża odporność na korozję.

AUS8 – Popularna japońska stal nierdzewna będąca odpowiednikiem amerykańskiej 440B. Krawędź tnąca dość długo trzyma ostrość oraz nie sprawia problemu w ostrzeniu.

H1 – Stal posiadająca bardzo wysoką odporność na korozję którą otrzymano przez duże dodatki chromu i niklu, oraz zastąpienie części węgla azotem.Używana przez Spyderco w linii noży Salt dla zastosowań, w których nóż jest w kontakcie z wodą morską.

Sandvik 14C28N – Stal która została stworzona specjalnie na potrzeby firmy Kershaw w hucie Sandvik (Szwecja). Dzięki domieszce azotu zwiększono odporność na korozję oraz twardość (względem 12C27) . Używana w wielu już kultowych modelach jak np. Kershaw Blur, Leek

440C – Dobra stal która długo utrzymuje ostrość roboczą i ma bardzo dobre właściwości antykorozyjne.

Sandvik 12C27 – Szwedzka stal nierdzewna wykorzystywana w nożach klasy średniej. Dzięki odpowiedniej technologii wytopu stal ta zawiera bardzo mało zanieczyszczeń i ma bardzo drobnoziarnistą strukturę, co jest jej podstawową zaletą. Bardzo często wykorzystywana przez producentów ze Skandynawii lecz nie tylko i można ją spotkać w popularnych modelach firmy Kershaw.

420HC – To zdecydowanie najlepsza odmiana stali 420 a to zawdzięcza zwiększonej zawartości węgla dzięki czemu wydłuża zachowanie większej odporności na ścieranie. Bardzo często używana w produkcji noży jak np. firmy Kershaw

8Cr13MoV - Chiński odpowiednik stali AUS-8. Bardzo łatwo się ostrzy ale zarazem dość szybko traci swoją ostrość. Zdecydowanie jedna z bardziej popularnych stali stosowana przez wielu producentów jak np.: Kershaw, Spyderco

440A – Jedna z najprostszych stali używanych głównie w najtańszych modelach noży i scyzoryków (m.in. Victorinox). Duża odporność na rdzewienie oraz bardzo proste ostrzenie

STALE NARZĘDZIOWE I SPRĘŻYNOWE:

5160 - Amerykańska średnio-węglowa stal sprężynowa, zawierająca około 0,6% węgla. Można ją hartować do wysokich wartości HRC. Zwykle stosowana w dużych nożach survivalowych gdyż posiada bardzo dobrą odporność mechaniczną. Z powodu wysokiej podatności na korozję wymaga powłok ochronnych i/lub dbałości o konserwację.

1095 - prosta i bardzo popularna stal węglowa. Posiada ponadprzeciętne właściwości mechaniczne. Jej główną wadą jest podatność na korozję, dlatego noże z tej stali zwykle posiadają powłoki ochronne.

D2 - Stal narzędziowa. Często spotykana zarówno w folderach jak i nożąch z głownią stałą. Wysoka zawartość chromu powoduje, że jest słabo podatna na korozję, aczkolwiek może pokrywać się rdzą powierzchniową. Świetnie trzyma ostrość, jednak ponowne ostrzenie jest dosyć trudne.

CPM-M4 – Stal narzędziowa wysokiej klasy. Bardzo twarda trzymająca ostrość roboczą niezwykle długo. Trudna w ponownym ostrzeniu.

1055 – prosta stal sprężynowa wykorzystywana głównie w produkcji maczet