Darmowa dostawa od 300 zł
Nowość
Uwaga!! Ostatnia sztuka w magazynie
Data dostępności
Rodzaj stali | 420 |
Długość ostrza | 120-199mm |
Materiał rękojeści | Inne |
Rodzaj ostrza | Gładkie |
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Ostrze - stal molibdenowo-wanadowa
Twardość - 56-58 HRC
Długość całkowita - 29,8 cm
Długość ostrza - 16,4 cm
Szerokość klingi - 5,1 cm
Grubość klingi - ok. 2,9 mm
Waga - ok. 215 g