Global delivery available, check it now! sklep@noze-swiata.pl   733-790-707, 882-320-094

Kamienie wodne

Kamień do ostrzenia Tojiro 220/1000

F-432

Nowość

239,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Pełny opis

Japoński kamień wodny, idealny do ostrzenia domowych noży kuchennych. Granulacja 220 przeznaczona noży bardzo tępych oraz z uszkodzoną krawędzią tnącą. Średnia ziarnistość (1000) służy do regularnego podostrzania noża, o ile ostrze nie uległo poważniejszym zniszczeniom lub całkowitemu stępieniu.

Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Zanurzyć kamień w wodzie aż przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.

2. Ustawić klingę pod kątem 10-15º, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.

Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.

3. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.

4. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.

Dane techniczne:
Wymiary - 174 x 55 x 27 mm
Gradacja - 220/1000
Podstawka w zestawie - tak
Waga - 503 (bez podstawki)/612(z podstawką)

Made in Japan

Opinie

Napisz opinię

Kamień do ostrzenia Tojiro 220/1000

Kamień do ostrzenia Tojiro 220/1000

Napisz opinię

Proponowane akcesoria

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

15 innych produktów w tej samej kategorii